פרקטים הם פתרון נפוץ מאוד, לכיסוי מהיר ויפה של הרצפה באופן אסתטי ולהגנה עליה. למרות היותם מוצר קל לניקוי וחזק, גם פרקטים עוברים עם הזמן תהליכי צבירת לכלוך ושחיקה מסוגים שונים. כך מתחזקים ומנקים אותם באופן מקצועי:
תחזוקת הפרקט וחשיבות הנקיון המקצועי
תחזוקה כוללת סקירה של הפרקט לזיהוי פגמים, ניקוי יסודי ואף חידוש שכבת הציפוי שלו, לשם שמירה עליו בהמשך. בפרקט עץ, עשויים לבצע גם ליטוש קל של השכבה העליונה. מחד, ניתן לעשות פעולות מסוג זה לבד. מאידך, בכדי לקבל את התוצאות הטובות ביותר, כדאי להיעזר במקצוענים. כך במיוחד לגבי כתמים עקשניים ובהחלט במקרה של פרקטים בשימוש עסקים. פרקט במצב גרוע, לא עושה טוב לתדמית העסקית. מצד שני, קל לטפל בפרקטים ולשמור אותם במצב תקין ויפה. כך שזו השקעה כדאית ומשתלמת. לכל הפחות, כדאי להזמין מקצוענים לניקוי פרקטים יסודי, פעם בכמה חודשים. לעתים, מנקים מקצועיים גם יוכלו לתת לכם עצות שישפרו את מצב הפרקט לאורך זמן ויאריכו את חייו. לדוגמא, אם ישנו אזור שבו מתרחשים מקרים רבים של נוזלים שנשפכים על הרצפה (במטבח למשל), ייתכן שיתאים ציפוי מסוג שונה לפרקט או לכסות חלק ממנו בשטיח להגנה. היכן שיש ריבוי נזקים לפרקט, ייתכן שהסיבה לכך היא שמזיזים על גביו חפצים כבדים, ללא הגנה. כך שניקיון הוא גם הזדמנות לבחינת הפרקט ולתחזוקה, כשם שביקור תקופתי אצל רופא עשוי לשפר את בריאותנו.
הסוגים השונים של פרקט
- בתחום הפרקטים נפוצים כיום שני סוגים עיקריים: פרקטים מעץ ופרקטים סינתטיים (מכונים גם פרקטי למינציה). בגדול, פרקטי העץ מחולקים לפרקטי עץ גושני ולפרקטי עץ שעשויים משכבות. פרקט עץ גושני מבוסס על גוש עץ אחד. סוג העץ בו משתמשים בהם הוא לרוב אלון, אך יש גם סוגים נוספים. פרקט עץ שכבות בנוי משכבה עליונה של עץ רגיל (מה שמכונה עץ "מלא") ומתחתיה דבוקות שכבות נוספות, שמערבבות נסורת עץ עם עוד חומרים. מספר השכבות בסוג פרקט זה משתנה. אופייני שרואים שתי שכבות עד חמש שכבות. ככל שיש יותר שכבות בפרקט, כך הוא נחשב לפחות איכותי, אבל הוא גם יהיה זול יותר. פרקט סינתטי הוא פרקט שמיוצר באופן מתועש מאוד, אם כי גם הוא כולל עץ. יתרונו במחירו הזול במיוחד, בעמידות גבוהה ובקלות ניקוי. כך שמדובר באופציה שבהחלט כדאי לשקול. מצד שני, המראה והתחושה של פרקט סינטטי, הם באופן טבעי פחות יוקרתיים וטבעיים. סוג נוסף ומעט יוצא דופן של פרקט, הוא פרקט שעם. מוצר זה מיוחד ביכולת בידוד גבוהה מהרגיל. ככלל, אופן הניקוי שלו די דומה לאופן הניקוי של פרקטים רגילים מעץ.
עם איזה חומרים מנקים את הפרקט?
המקצוענים משתמשים בחומרים ייעודיים לניקוי פרקטים ואף בכלי עזר מקצועיים מיוחדים, דוגמת מכונות שטיפה ותרסיסים. כמובן, חומרי הניקוי לפרקטים יהיו שונים בהתאם לסוגי הפרקט ובעיקר בהתאם לשאלה, האם זה פרקט עץ או פרקט סינטטי. למעשה, הם עשויים להיות חומרים בעלי רמת התאמה מאוד ספציפית. למשל חומרי לניקוי פרקטים באולמות ספורט, שמיועדים בין השאר להסרת סימנים שמשאירות נעלי ספורט. חשוב לציין בהקשר זה, שחומרי ניקוי איכותיים כאלה עשויים להשאיר את המשטח מבריק, אבל הם לא יעשו אותו יותר חלק (ולכן יותר מסוכן לשימוש). אחד ההיבטים החשובים ביותר בבחירת החומר המתאים לניקוי הפרקט, הוא הציפוי העליון שלו. יש לוודא, שבוחרים בחומר ניקוי מתאים, שלא יפגע בחומר הציפוי. ניקוי כתמים שלא יורדים בשיטות הפשוטות, ידרוש התאמת חומרים ושיטות לסוג הכתם. כמובן, הכול תוך אותה זהירות, שלא לשרוט את הפרקט תוך כדי הניקוי וגם שלא לפגוע בציפוי שלו.
איך מנקים פרקט אחרי שיפוץ – כללים לניקיון פרקט
כאשר ניגשים לניקוי פרקטים, אחד הדברים הבסיסיים ביותר שחשוב לזכור, הוא שפרקט רגיש למים. בנוסף, חשוב לקחת בחשבון שפרקט סינתטי רגיש למים, יותר מפרקט עץ. אין זאת אומרת שלא ניתן לנקות אותו עם מים, אלא שחשוב שלא להשאיר אותו רטוב למשך זמן רב. לכן, מספיק ועדיף לעבור על הפרקט עם סמרטוט רטוב ולא לשטוף אותו עם מים, כפי ששוטפים מרצפות. גם אסור לנקות אותו עם מכשיר ניקוי מבוסס קיטור. תוך כדי הניקוי יש להיזהר שלא יחדרו מים אל מתחת לפרקט ולאחר הניקוי רצוי ליבש אותו בהקדם. מעבר למים, יש עוד חומר ממנו מוטב להיזהר והוא חול. חול או בוץ על הפרקט, אשר מגיע מבחוץ, כולל באמצעות נעליים, מהווים מקור לשריטות. הפתרון הפשוט לכך, הוא לטאטא או לשאוב באופן שגרתי. חשוב להקפיד על שני עקרונות פשוטים, בכדי שלא לפגוע בפני השטח של הפרקט תוך כדי ניקוי: להשתמש בכלי עזר שאינם שורטים ובנוזלים שאינם חריפים. ישנם לעתים כתמים מסוגים מיוחדים על פרקט שלא קל להוריד או דברים שונים שנצמדים אליו, כמו מסטיקים. בגלל עדינותו היחסית, לא מתאים להשתמש באמצעים מכאניים כמו סכין בכדי לטפל בכך. בכל אחד מהמקרים האלה, ישנן שיטות פעולה וחומרי עזר מתאימים, אשר שילובם יאפשר לפתור את העניין היטב וללא נזק לפרקט. לגבי מסטיק שנדבק למשטח למשל, משתמשים בסכין פלסטיק ובשקית קרח. אם מנקים אבק מפרקט באמצעות שואב אבק, חשוב שלא לעשות זאת כאשר הוא במצב חביטה, דבר שיזיק לפרקט.